Hitri kontakt

Karate klub Mislinja

Dovže 10, 2382 Mislinja
(0)41 363 509
info(at)karate-mislinja.si

Pravila obnašanja Karate klub Mislinja

Trening karateja se izvaja na tradicionalni način, vsi karateisti morajo upoštevati določena pravila obnašanja.

Splošna pravila

Vstop v dojo v obutvi ni dovoljen.
Obleka za karate (»do gi«) mora biti vedno čista in brez večjih gub na začetku treninga.
Pri vstopu v dojo in prav tako pri izstopu se je potrebno prikloniti. Na ta način se pokaže spoštovanje veščine in drugih karateistov. To ima podoben pomen, kot stisk roke v navadnem življenju ali kot vojaški pozdrav v vojski.
Očala, kontaktne leče in slušne aparate lahko karateisti uporabljajo na treningih samo na lastno odgovornost.
Če samo opazujete trening, izvajanje izpitov ali tekmovanje, morate sedeti mirno, ne smete se pogovarjati, jesti, brati ali se sprehajati. Od karateistov se zahteva, da so na treningu ves čas izvajanja treninga. Če mora kdo iz opravičenih razlogov predčasno zapustiti trening, mora za to dobiti predčasno dovoljenje trenerja.
Zaradi varnosti je potrebno pred vstopom v dojo sneti ves nakit (ogrlice, verižice, prstane in uhane). Prav tako je potrebno redno obrezovati nohte na prstih rok in nog.

Začetni pozdrav

Na začetku treninga se vsi karateisti poravnajo v vrsto nasproti prednjega dela dojo-ja (Shomen) glede na doseženo stopnjo (kyu - dan) od desne proti levi. V vsaki stopnji posebej se je potrebno prav tako poravnati z desne proti levi glede na starost.
Sredina vrste mora biti za trenerjem in pred srednjim delom srednjega dela dojo-ja. Karateisti morajo biti v vrsti z ramo ob rami.
Po poravnanju vrste se karateisti istočasno spustijo na kolena (seiza). Po kratki meditaciji (mokusu) za umirjenje duha, se priklonijo naprej (shomen ni rei) in nato še trenerju (sensei ni rei).
Najprej vsate trener, potem pa vsi ostali (kirits).
Na nekaterih treningih se lahko na zahtevo trenerja izvede začetni pozdrav samo s poravnanjem vrste in priklonom brez spuščanja na kolena. Temu se pravi neformalni začetni pozdrav.

Med treningom

Med treningom se karateisti ne smejo pogovarjati. Velja pravilo čim manj vprašanj, da se ne prekinja potek treninga.
Če je potrebno popraviti obleko ali pas, se mora karateist predhodno obrniti od prednjega dela telovadnice. Zaželjeno je, da se to dela samo med prekinitvami treninga.
Zelo nespoštljivo je zehati, naslanjati se na stene, stati s prekrižanimi rokami ali pa kazati dolgočasje in naveličanost z gledanjem na uro ali skozi okno, ker to povzroča vznemirjenje tudi drugih karateistov. Zelo pomemben del treninga je tudi vzdrževanje visoke stopnje koncentracije med treningom neglede na okoliščine, kar je zelo uporabno tudi v normalnem življenju.
Če zamudiš trening, zavzemi seiza položaj v zadnjem delu telovadnice in počakaj na znak trenerja, da ti dovoli, da se pridružiš skupini. Če moraš iz opravičenih razlogov predčasno zapustiti trening, moraš o tem vnaprej obvestiti trenerja.
Če med treningom zboliš ali se poškoduješ, moraš takoj o tem obvestiti trenerja, da se lahko takoj izvedejo potrebni ukrepi.

Zaključni pozdrav

Na koncu treninga se karateisti spet poravnajo v vrsto, kot na začetku treninga, se spustijo v seiza položaj. V nekaterih dvoranah recitirajo (izgovarjajo) kodeks shotokan karateja.

  • Jinkaku kansei ni tsutomuru koto / Izpopolnjuj značaj
  • Makoto no michi o mamoru koto / Bodi iskren
  • Doryoku no seishin o yashinau koto / Vztrajaj
  • Reigi o omonzuru koto / Spoštuj druge
  • Kekki no yuu o imashimuru koto / Izogibaj se nasilnega obnašanja

Spet se izvaja priklon naprej, priklon trenerju. Trener vstane prvi in nato pa vsi ostali. Velja za vljudno, ni pa obvezno, če se prikloniš proti čelnemu delu telovadnice, preden stopiš iz vrste.

Kaj pridobijo otroci?

DIHANJE

Pravilno dihanje omogoča pravilno izražanje v šoli in v stresnih situacijah.

KOORDINACIJA

Veliko otrok danes zaradi pasivnosti (gledanje televizije, igranje video igric in podobno) ne obvlada svojega telesa v tolikšni meri, da bi jim to olajšalo učenje. Treningi so prilagojeni otrokom na tak način, da optimalno napredujejo v vizualno motorični koordinaciji.

KONCENTRACIJA

Starši pri svojih otrocih pogosto opažajo, da imajo pri učenju izredno slabo koncentracijo. Pri treningu karateja je poseben poudarek namenjen razvoju koncentracije, ki je eden ključnih dejavnikov učinkovitega učenja.

RED IN ODGOVORNOST

Otroci se pri karateju učijo pozitivnih delovnih navad. Karate je za razliko od drugih športov nemogoč obvladati brez vztrajne in natančne vadbe. Otrok se uči odgovornosti za svoj napredek.

RAZVOJ TELESNIH SPOSOBNOSTI

Karate je šport pri katerem sodeluje celotno telo. Zaradi specifičnega načina treninga je telesni razvoj skladen.

NADZOR AGRESIVNOSTI

Včasih je starše strah, da bi otrok zaradi treninga karateja postal preveč agresiven. S povečanjem občutka notranje moči, ki je posledica pravilnega karate treninga, odpade glavni razlog za dokazovanje moči navzven. Posledica je manjša agresivnost do drugih.

PROBLEM POŽIVIL IN DROG

Zaradi specifičnih zahtev treninga in tekmovanja je pri karateju nemogoče zlorabljati droge in poživila. Karate je šport, ki zahteva popoln nadzor nad izražanjem čustev. V trenutku se je potrebno odzvati na napad in se nato zaustaviti, saj se pri karateju ne smeš nikoli agresivno dotakniti partnerja. To je prednost pred ostalimi športi, kjer je za boljše rezultate moč uživati nedovoljena poživila ali droge.

Kaj pridobijo odrasli?

PROŽNOST

V klubu so treningi za starejše, ki prvič pričenjajo s treningom karateja, prilagojeni njihovim telesnim zmožnostim. Pri pravilno vodenem treningu karateja, so poškodbe izjemno redke, zato je karate primeren tudi za tiste, ki bi radi pri aktivnem ukvarjanju s športom zmanjšali poškodbe na minimum.

KONDICIJA

Z rednim treningom je mogoče izboljšati vašo telesno kondicijo, da boste znova brez skrbi uživali v telesni aktivnosti. Vrstniki vam bodo zavidali svežino in življensko energijo, ki jo boste pridobili z rednim treningom.

SAMOZAVEST

Znanje karateja daje ljudem občutek notranjega miru in samozavesti. Pri treningu karateja se boste naučili učinkovitih samoobrambnih tehnik, ki vam bodo povrnile samozavest. Cilj treninga ni, da bi tehniko karateja na vsak način uporabili, temveč, da bi že s svojo samozavestjo odvračali potencialnega napadalca.

DRUŽENJE

Pri treningih karateja je napredovanje individualno, ritem dela je prilagojen posameznikovim zmožnostim. Človek tekmuje zgolj s seboj, s svojimi pričakovanji in cilji. Vzdušje med člani kluba je zato sproščeno in vzpodbujajoče.


KONTAKTIRAJTE NAS
Karate klub Mislinja
Dovže 10, 2382 Mislinja, Slovenija

  041 363 509 (Drago Felle)

Karate klub Mislinja je član Karate zveze Slovenije, JKA zveze Slovenije in Fudokan Shotokan karate zveze Slovenije, ima status društva, ki deluje v javnem interesu.

Karate zveza Slovenije

Japan karate association Slovenia

FUDOKAN SLOVENIJA